Wymienniki węglowodanowe

 

Wymiennik węglowodanowy (jednostka chlebowa) równa się takiej ilości gramów danego produktu, która zawiera 10g węglowodanów przyswajalnych przez organizm.

Na przykład jedna bułka (kajzerka) zawiera 3 WW, to oznacza, że poziom cukru we krwi rośnie tak, jak po spożyciu 30g (3 x 10g) czystego cukru.

Węglowodany przyswajalne to np. skrobia, cukier buraczany (sacharoza), cukier mleczny (laktoza), natomiast węglowodany nieprzyswajalne to np. błonnik pokarmowy.

Po ustaleniu ile WW należy spożywać, np. na śniadanie, posiłki należy komponować tak, aby w kolejnych dniach śniadania zawierały podobną liczbę WW. Dzięki temu można zapobiec wahaniom poziomu cukru we krwi.

Wymienniki węglowodanowe ułatwiają i pomagają planować codzienny jadłospis.


Zobacz:

Tabela wymienników węglowodanowych

Ilości (w gramach) produktów zawierających 1WW

 

Created by: red.com.pl